Ads

Tippek &Trükkök Nyelvvizsgához


Az évek során sok-sok nyelvtanulót készítettünk fel a nyelvvizsgára, és kidolgoztunk néhány tippet a sikeres vizsgához, melyeket egy kiadványban gyűjtöttünk össze, melybe most bepillanthatsz. Nézzünk néhány hasznos tippet tehát a vizsgához! (Az ingyenes nyelvvizsga csomagban, itt, találsz még több hasznos tippet.)
Összeszedtük a nyelvvizsga legfontosabb túlélő-trükkjeit, amik megalapozhatják sikereidet! A kiadványban minden feladattípushoz adunk instrukciót, megtudhatod, hogyan érdemes nekiállni, mire kell feltétlenül figyelni, milyen szókincset, nyelvtant érdemes használni, stb. A legtöbb trükk elsőre apróságnak tűnik, mégis a tanár szemében, aki ott ül veled szemben, vagy éppen olvassa a dolgozatodat, nagyon sokat nyom a latban!
Ezek azok a trükkök, amelyek nélkül mi egyetlen tanítványunkat sem szoktuk elengedni vizsgázni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy simán menni fog neki. Magabiztosabbá fogsz válni te is, ha fordítasz egy kis időt az átnézésükre!

Nézzünk néhány tippet most a szóbeli vizsgához! (A részletes formát a Nyelvvizsga Tippek & Trükkök című kiadványunkban találod.)


Szóbeli vizsga: az alapok

Minden szóbeli vizsgára gyakorlatilag ugyanazoknak a témaköröknek, kifejezéseknek az ismeretével kell készülnöd. A témakörök – igazából egyfajta tematizált szókincs – fordulnak elő minden feladat során.
Minden nyelvvizsgán van általános beszélgetés, egy témakör kifejtése valamilyen formában – ez lehet kép, vagy szöveg alapján, melyet egyik nyelvről a másikra közvetítened kell, majd a témáról beszélgetni. A harmadik tipikus feladat a szituációs szerepjáték, vagy megbeszélés – a szituáció leírását a kétnyelvű vizsgákon többnyire magyarul kapod, és az esetek többségében a vizsgáztatóval kell eljátszani a szituációt, de előfordulhat az is, hogy egyik vizsgázótársad lesz a párod.
    • Első szabály: Mindent az idegen nyelven! 
    A vizsga egy adott idegen nyelvről szól, ezért jobban jársz, ha nem magyarul köszönsz a vizsgáztatóknak amikor belépsz az ajtón! Jöhet egy egyszerű "Good morning" Hello, vagy Guten Tag, majd folytasd is az idegen nyelven! Elköszönésre ugyanez vonatkozik, angolul egy Nice to meet you, németül pedig minimum egy kedves Wiedersehen dukál. De ha közben kérdésed van, azt is nyugodtan felteheted – idegen nyelven. Érdemes a vizsga előtt külön összeírni ezeket  a kérdéseket, hogy nyelvileg biztosan korrektek legyenek.

    • Második szabály: beszélj rengeteget!

    A szóbeli nyelvvizsga a kommunikációról szól, ezért kulcsfontosságú, hogy beszélj, beszélj, beszélj!
    A kérdésekre ne egy szóval felelj! Fejtsd ki a véleményed, gondolataidat amennyire csak az idő és a vizsgáztató engedi! Tanulj meg jól néhány olyan kifejezést, ami a kommunikáció fenntartására irányul (ezek segítenek "rizsázni"), és ne féld használni őket! Ne gondolkozz a nyelvtanon, itt nem az a fő szempont!


    Tippek a szóbeli feladatokhoz

    • Első feladat: Általános beszélgetés, bemutatkozás
    Az általános beszélgetés során többnyire rólad, céljaidról, munkádról fognak kérdezni, vagy ha a napokban történt valami érdekes esemény a világban, akkor az is szóba kerülhet – bár  az nem túlságosan jellemző.


    1. Legyél érdekes!
    Szerencsés, hogy ha úgy érkezel a vizsgára, hogy készítesz egy hatásos bemutatkozó szöveget magadról – szép kifejezésekkel, nyelvtani szerkezetekkel megtűzdelve. Természetesen ne „bemagold” ezt a szöveget, hanem „ésszel tanuld meg”. Ne hasson természetellenesnek!
    A legjobb módszer az...

    ....Folytatás és tippek a többi feladathoz és az írásbeli vizsgához a kiadványban!


    írta: Szigetfalvi Andrea



    ***
    Sikeres középfokú vizsga önálló felkészüléssel?
    Ebben tudunk segíteni!
    ***


    Share on Google Plus

    About

    0 megjegyzés: